Menu
ZŠ Meziměstí
Meziměstí

4. A v Železničním muzeu

Děti ze 4. třídy se vypravily do Železničního muzea v Meziměstí, kde je mile přivítal pan David, který toto muzeum založil a stále se věnuje jeho údržbě a rozšiřování.

V muzeu děti strávily 2 hodiny a měly spoustu otázek, na které pan David ochotně odpovídal.

A co čtvrťáky zaujalo nejvíce?

• Mně se líbily ty modely vláčků. Zaujalo mě také, že se takovými kleštěmi zvedaly koleje, když byly rozbité. Vím, že bylo potřeba 21 lidí, aby vyměnili koleje.
  • Dozvěděla jsem se, že červená čára na mapě je trať. Výpravčí nosí červenou čepici, aby byl dobře vidět. Tento rok je výročí 150 let.
  • Pan David to sbíral desítky let. Dříve tam byl sklad na plynové masky. Dřív se vagony vozily na podvozku.
  • Zaujaly mě modely vlaků, líbila se mi výstava.
  • Dozvěděla jsem se, že se vagóny vozily po silnici. Zaujalo mě depo, kancelář výpravčího, jak se dřív pokládaly koleje, staré jízdenky, na které se vyrazilo datum, to jsme si také mohli všichni zkusit, na takovém přístroji, který se jmenoval kompostér.
  • Zajímavá byla stará i nová replika Meziměstí a také srážka vlaků v Polici nad Metují.
  • Zaujalo mě, že panu Davidovi pomáhali s muzeem kamarádi. Také si pamatuji, že plácačka, kterou má výpravčí je výpravka.

Panu Petru Davidovi moc děkujeme. 

Datum vložení: 22. 3. 2025 19:37
Datum poslední aktualizace: 22. 3. 2025 19:49
Autor: Správce Webu

Základní škola

Kalendář

Září2026
Po Út St Čt So Ne
31 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4

Pranostiky

Pranostika na akt. měsíc
Touží-li září po rose, bude v říjnu bláta po ose.
Pranostika na akt. den
Mnoho hub v září - velká zima.

Svátek

Svátek má Marie

Zítra má svátek Lubor

Státní svátky a významné dny na zítřek:

• Mezinárodní den čokolády

Projekty

Dotační tituly